De Aderton – Anton Berg

Radiojournalisten Axel Sköld snubblar vid efterforskningar inför en dokumentär över ett märkligt samband. En och samme man tycks vara inblandad i tre historiska dödsfall: mordet på Olof Palme, vapeninspektören Algernons påstådda självmord och journalisten Cats Falcks dödliga bilolycka.
Allt börjar som en konspirationsteori, men när Axel Sköld gräver vidare uppenbarar sig kopplingar till ett svenskt konungamord och en dold organisation med rötter i 1700-talet. Sällskapet visar sig vara aktivt än i dag – på de högsta av poster. Och dess medlemmar är beredda att göra allt, till och med mörda en minister, för att få sin vilja igenom och hindra sanningen från att komma ut.
Kommentar:

De Aderton är en konspirationsthriller som för tankarna till Dan Browns böcker – här finns hemliga sällskap, professorer och maktens män. Axel Sköld är radiojournalisten som jagar efter sanningen, tillsammans med den nyutnämnda finansministern Lova Magnusson.

Och det blir en rafflande och fartfylld jakt. Bitvis tycker jag att historien är lite ojämn men det tar verkligen fart mot slutet och jag sitter som på nålar under hela den spännande upplösningen.

Jag kan inte låta bli att jämföra med Louise Boije af Gennäs Motståndstrilogi, även den utgiven på Bookmark förlag, och som också nystar i Palme, Algernon och Falck. Personligen tycker jag bättre om LBG:s böcker, men Anton Bergs bok är väl så spännande, och jag läser gärna en eventuell fortsättning. Jag räknar med att det kommer.

Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.