Skolan – Karin Wik

Djupt inne i granskogen ligger Axelsons, en prestigefylld internatskola där traditioner och lojalitet är viktigare än allt annat. En av skolans före detta elever är Ida Rossi, en gång framgångsrik kriminalreporter som efter ett sammanbrott har gått in i ett tablettmissbruk. När två av Axelsons elever hittas brutalt mördade skickas Ida mot sin vilja tillbaka till skolan för att göra ett grävande reportage. Men på skolan möts hon av tystnad och misstänksamhet, och både ledningen och eleverna verkar vara mer intresserade av att vårda traditioner än att söka sanningen bakom morden. Ida dras in i ett psykologiskt spel där hon tvingas möta sina egna traumatiska minnen allt medan en dubbelmördare går fri…
Kommentar:
Mord och spänning på isolerad internatskola, finns det bättre ingredienser att bygga en historia på? Här smaksätts det med en traumatiserad, tablettmissbrukande före detta elev som återvänder till internatet för att göra ett grävande reportage om dubbelmordet, karaktärer som sätter färg, en miljö som ramar in det hela – och inte minst en skicklig författare som serverar oss läsare en aptitlig anrättning.
Skolan är en klaustrofobisk spänningsroman som får mig att vända blad som besatt. Jag får lite samma känsla som när jag läste Lina Arvidssons Blåmärken eller Ett hem att dö för, jag hamnar i en liten läsbubbla där inget kan störa mig. Båda författarna skriver nervpirrande historier som utspelar sig i isolerade miljöer, med tilltufsade huvudpersoner, och det ligger liksom ett lock över alltihopa.
Skolan är en mycket lyckad debutroman av Karin Wik, och för att fortsätta på mattemat så blev jag inte mätt. Jag vill ha mer.
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 298
Utgivningsår: 2021