Tio burkar surkål – Andrea Rabus

Olivia är trettio år, äter sina middagar framför tv:n och är begravd i ärendemappar på jobbet som jurist. Hennes bristfälliga chef Lars sjunger sånger om personalens misslyckanden och veckans höjdpunkt är danspasset med instruktören Kjell-Henrik. Efter en stel mingelfest får Olivia nog och bestämmer sig för att lämna allt för drömmen om Paris. Men pengarna räcker inte till en fransk nystart, bara till en kurs i affärstyska i Berlin. På ett ögonblick byts franska bakverk ut mot surkål, och den tänkta kvällspromenaden längs Seine blir istället en svartklubb på en sopstation. Det som till en början inleds som en besvikelse blir ett tillfälle för rannsakan och romans. Och när hon väl träffar fransmannen Eduard förändras allt…
 
Kommentar:
Tio burkar surkål är en varm och rolig feelgood-roman om Olivia som vågar ta steget och förändra sitt liv. Jobbet är trist, allt går på tomgång, och hon kommer inte riktigt någon vart, så hon bestämmer sig för att gå en kurs i affärstyska i Berlin. Pengarna räckte inte riktigt till att förverkliga sig själv i Paris, men Berlin visar sig vara ett gott substitut.
 
Det här är underhållande läsning, med gott om dråpliga scener. Olivia är en härlig karaktär, som man både vill hålla om och skaka om. Överlag är det en rolig blandning av karaktärer – chefen Lars, läraren Stefan, och klasskamraten Ayia Napa för att nämna några. Jag gillar också Berlin-miljöerna som blir en välbehövlig vardagsflykt i dessa tider.
 
Jag önskar dock att jag kunnat läsa boken istället för att bara lyssna. Det är en alldeles för monoton och oengagerad uppläsning, som inte alls passar till den här typen av historia. 
 
Fakta:
Förlag: Leopard förlag
Utgivningsår: 2020