Brevvännerna – Eli Åhman Owetz

Vid första anblick har Malin allt man kan önska sig. Ändå är hon inte lycklig. Hennes äktenskap går på rutin och hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med. Erik har nyligen flyttat från Stockholm till idylliska Roslagen efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem?

En anonym brevväxling, via bokbussen, tar sin början. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig för varandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor?

Kommentar:
Jag läste nyligen Renoveringsobjekten, som är den fristående uppföljaren till Brevvännerna. Det fattade jag inte förrän först senare, men det gick bra att läsa dem i omvänd ordning också.
Brevvännerna är underbar feelgood. Det finns så mycket jag gillar med denna historia. Först och främst huvudpersonerna, Malin och Erik. Det är inte så ofta en medelålders, före detta bondmora, och en medelålders kommuntjänsteman med stålbågade glasögon får spela huvudrollerna i en kärlekshistoria. Men här får de äntligen ta plats! Den ”vanliga” människan om man vill kalla det så.
Jag tycker också om miljöerna. Livet på landet är så fint beskrivet, skogsbruket, maskinerna, byfolket, och förstås bokbussen. Malin, som samlar på ljus, vandrar i månskenet och njuter av dofter och naturen.
Och så tycker jag om kärlekshistorien, den romantiska brevväxlingen mellan de båda främlingarna som vågar utbyta sina innersta känslor med varandra.
Brevvännerna är varm och kärleksfull, och jag förstår verkligen nomineringen till Årets bok 2020.
Fakta:
Förlag: HarperCollins
Antal sidor: 340
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.