Lockdown – Peter May

London – epicentret för en global pandemi – är en stad i total lockdown. Undantagstillstånd har utfärdats, gatorna sjuder av våld och ingen går säker för det dödliga virus som redan krävt tusentals offer. På en byggarbetsplats där ett akutsjukhus håller på att uppföras hittas en tidig morgon kvarlevorna av ett mördat barn. Den hemlighet som uppenbarligen var tänkt att begravas under den nya byggnaden ligger nu i öppen dager, men under rådande omständigheter har mördaren fortfarande oddsen på sin sida och polisen har en minst sagt svår utredning framför sig.
Det otacksamma uppdraget faller på kriminalkommissarie Jack MacNeil, som om bara lite mer än ett dygn ska sluta som polis. Hans karriär ligger i spillror, äktenskapet är över och under sin sista dag tvingas han också konstatera att den till synes ohejdbara pandemin nu även drabbat hans egen familj. När han börjar nysta i fallet inser han snart att någon där ute övervakar honom på mycket nära håll. Någon som är beredd att döda igen för att dölja sanningen. Frågan är vad som kommer att stoppa MacNeil först – viruset eller mördaren?
Kommentar:
Peter May skrev Lockdown för 15 år sedan, men förlaget tackade nej med motiveringen att den var för orealistisk. Så May lade manuset i en byrålåda, drog fram det när pandemin bröt ut, och nu var förlaget intresserade. Om nu pandemihandlingen framstod som orealistisk, så tycker jag att det är  mycket annat som framstår som betydligt mer icketrovärdigt i handlingen.
Lockdown är en pandemithriller, men det är inte så mycket fokus på pandemin egentligen, utan pandemin är bakgrundsfonden till mordgåtan. Det är spännande och tempofyllt – men också spretigt. Det finns starka och intressanta inslag, som med MacNeills privatliv, hur smittan sprids och hur befolkningen påverkas, som hade kunnat utforskas mer. Men det ramlar plötsligt bort och går över till bara fartfylld spänning. Vissa personer glöms bort i handlingen, och vissa personer kommer in för sent.
Jag har läst Peter May tidigare, och där tycker jag att Lewistrilogin står ut som långt mycket bättre än denna. Lockdown är inte direkt dålig, men den innehåller inga finesser. Läsvärd, men ingen fullträff. Det finns bättre pandemithrillers än denna (till exempel Som pesten och The End of October) och vänta bara ett år så kommer vi att ha hundratals pandemithrillers att välja bland…
Fakta:
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 416