The End of October – Lawrence Wright

The End of October är en pandemithriller som kom ut i våras, perfekt tajming med tanke på den pågående corona-pandemin. Den ligger skrämmande nära verkligheten även i sin handling.
 
Här handlar det om ett nytt influensavirus som bryter ut i ett flyktingläger i Indonesien. Först tror man inte att det är så farligt, men när WHO-mikrobiologen Henry Parsons besöker lägret förstår han allvaret. Innan dess råkar hans chaufför bli smittad, en chaufför som ovetandes åker till Mecka på pilgrimsresa följande dag. Och då rullar katastrofen igång.
 
Trots karantän i Mecka så hittar viruset sin väg, dessutom attackerar Iran Saudiarabien för att de håller kvar iranska medborgare. Ryssland och USA blandar sig in i konflikten. En global kris, och en pandemi, är ett faktum. 
 
Samtidigt hemma i Atlanta väntar Henrys fru Jill och deras barn, och parallellt med att Henry försöker ta sig hem, jobbar på ett vaccin, så får man följa deras vardagsliv och hur det förändras i takt med att smittan kommer närmare. 
 
Mycket av det som händer i boken – med smittspridning, stängda gränser, teorier kring virusets uppkomst, respiratorbrist – känns igen från verkligheten. Men det som händer i boken är både mycket värre och mycket bättre. 
 
Jag går igång på sånt här, det är en tempofylld och spännande thriller. Den är som gjord för att filmatiseras. Jag blir underhållen. Men det som saknas är människorna. Det är knappt någon annan än forskaren Henry som man lär känna. Jag hade gärna sett att Jill och barnen fick ta ännu större plats, då jag tycker deras storyline är intressantare att följa än hjälten Henry som på alla olika sätt försöker ta sig hem genom en stängd värld. Jag gillar också all virusfakta som finns insprängd i berättandet, anekdoter om exempelvis smittkoppeviruset och spanska sjukan, intressant och lärorikt. Visste du till exempel att antalet olika virus på jorden uppskattas till hundra miljoner gånger fler än antalet stjärnor i universum? Det är sjukt.
 
The End of October är en underhållande thriller som fyller sitt syfte!
 
Fakta:
Förlag: Knopf Publishing
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.