Som pesten – Hanne-Vibeke Holst

Läkaren Karoline Branner flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Men på kontoret möter hon oväntat motstånd i den politiska organisationen, och hemma blir hennes man allt mer rastlös. Och så kommer signaler om en ny influensapandemi.

Kommentar:
Som pesten skulle kunna vara världens bästa, eller världens sämsta, läsning mitt under coronapandemin.

Det handlar alltså om ett pandemiutbrott, som har kusliga likheter med dagens coronapandemi. Bokens virus, en sorts fågelinfluensa, slår hårdast mot den yngre delen av befolkningen. Unga, friska människor avlider med akuta andningssvårigheter och lunginflammationer. Men viruset slår också hårt mot äldre. Ingen går säker. Och något vaccin finns inte färdigt att tillgå, inte i de mängder som skulle behövas.

Majoriteten av de som drabbas verkar vara somalier, eller afrikaner, vilket ställer saker på sin spets. Är vita väst villiga att avstå sina doser av vaccinet för att hjälpa barnen i Afrika? Det är ett dilemma som ingen vill ta i, och politiska krafter gör sitt yttersta för att mörka vetenskapliga rön. Rön som Karoline vill sprida, men hon blir motarbetad på fler fronter. Det är WHO, läkemedelsindustri, FN och makthavare, som alla har sina olika intressen.

Som pesten är mer av en politisk thriller än en dystopi. Det är en tjock roman, 846 sidor, men det går relativt lätt att plöja genom den. Det blir lite småsegt halvvägs in, men det rättar till sig. Det är också en roman som känns verklighetstrogen, och i dessa tider verklighetsnära. 

Och den går alldeles utmärkt att läsa, mitt under en coronapandemi.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 846
Utgivningsår: 2018

Finns på Bokus och Adlibris.