Vargasommar – Hans Rosenfeldt

En död varg. En blodig gänguppgörelse. En kvinnlig lönnmördare. På ett par dygn vänds tillvaron upp och ner i Haparanda och polisen Hannah Wester förstår att detta inte blir en sommar som alla andra.

En varg hittas med rester av en människa i magen. Den avlidne tycks ha överlevt en blodig massaker i Finland. Hur och varför hamnade han i skogen utanför Haparanda? Polisen måste vända på alla stenar för att ta reda på vad som hänt. Tiden är knapp, det finns andra som är minst lika intresserade. Som ryska Katja.

Plötsligt blir den lilla gränsstaden platsen för en kedja av brutala händelser som är värre än något Hannah Wester och de andra vid Haparandapolisen kunnat föreställa sig.

 
Kommentar:
Som jag har längtat efter att läsa Vargasommar – dels för att det är början på en ny kriminalserie av Hans Rosenfeldt, men också för att den utspelar sig i Haparanda och östra Norrbotten. Det är min hemmaplan, och jag var väldigt förväntansfull inför att få se de välbekanta miljöerna i händerna på en skicklig författare.
 
Och miljöerna är faktiskt riktigt lyckade. Haparanda får en egen röst i boken, bokstavligen, med egna kapitel där staden kommer till liv och återtar en del av sin forna storhet och glans. Jag blir stolt över Haparanda. Haparanda är en plats som ständigt hamnar i botten av alla undersökningar – här har man lägst inkomster, högst sjuktal, det är sämsta platsen att bo på, och så vidare. Det hade varit ett öppet mål att spinna vidare på allt det negativa, men också farligt att göra det med ett utifrånperspektiv. Så där balanserar Rosenfeldt alldeles på rätt sida av gränsen (pun intended) och lyckas ge den lilla orten flera dimensioner. Platsen känns igen för den som känner Haparanda – men den känns också lite ”bättre”. 
 
Persongalleriet är också det lyckat. Hannah Wester är huvudpersonen, lite lagom komplicerad, klimakteriesvallande, men ganska ordinär småstadspolis. Men hon är inte den intressantaste personen för mig, jag fångas mer av alla figurerna runt omkring: Thomas, Gordon, Kenneth och Sandra, UV och Stina. 
 
Själva handlingen med droger och pengar på villovägar, ryska maffian och lokala smågangsters är riktigt spännande. I synnerhet de sista kapitlen som läses med andan i halsen. Och det blir grymt spännande att se hur allt utvecklar sig i nästa del av serien!
 
Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2020