Jul i krinolin – Amanda Hellberg

December 1870: Den unga fattiga Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först ska hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers spektakulära vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes frusna hjärta att tina, och attraktionen verkar ömsesidig fastän hon bara är karamellkokerska.
Över godsets mörka korridorer svävar både något romantiskt, något sorgset och något kusligt. Medan snön yr och kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i en hisnande karusell av alltmer mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse.
Kommentar:
Alltså, nej. Det här är inte en julroman. Det krävs lite mer än ett rödpyntat omslag och ordet jul i titeln. Julstämning existerar inte i romanen, och det är jul på några få sidor i boken. Stor besvikelse eftersom jag förväntade mig en julroman.
Men hur funkar det som romance då? Jo, det funkar väl. Men det blir inte jättebra. Det minsta man kan begära är attraktion mellan kärleksparet, men det finns inget där. Det finns ångande, heta scener, men de känns inte. Jag kan ha överseende med att handlingen inte känns trovärdig, hur personerna interagerar, hur de pratar, och allt det historiska, det är liksom inte den typen av bok. Men romance utan gnistor, nja det blir som sagt inte jättebra.
Det som däremot funkar är spökerierna och de övernaturliga inslagen. Jag var riktigt förtjust i Hellbergs tidigare böcker, Döden på en blek häst och Tistelblomman, där spökinslagen och det suggestiva, gotiska fick blomma ut och komma till sin rätt. Det är där Hellberg är som bäst, och jag skulle önska fler mysrysare istället för mer romance i framtiden.
Fakta:
Förlag: Forum Lovereads
Antal sidor: 250
Utgivningsår: 2020