Döden på en blek häst – Amanda Hellberg

När Maja Grå kommer till Storbritannien är det inte bara för att studera vid den anrika konstakademin i Oxford. I Brighton står polisutredarna handfallna efter det ohyggliga mordet på Majas sedan länge försvunna mamma, och de behöver hjälp.
 
Maja Grå har förmågan att se mer än andra och inspektör King vid Brighton-polisen håller kontakten med den unga svenskan. Trots sin skeptiska inställning inser han att det är något speciellt med Maja. Men kan han verkligen sätta sin tilltro till en känslig och ganska skör ung tjej?

Medan höstmörkret smyger in genom Oxfords gränder fördjupar sig Maja i studierna. Hon har brutit sig loss från en svår uppväxt och landsortens bedövande strypgrepp. Med hjälp av den levnadsglada rumskamraten Nikita börjar Maja ta sig ur sitt nedärvda utanförskap och inleder ett trevande kärleksförhållande med oljemålaren Jack. Men Maja grubblar på den komplicerade relationen till modern. Varför valde hon att försvinna till Brighton, och varför blev hon mördad?

 
Kommentar:

Sådär hundra år efter alla andra läser jag Döden på en blek häst. Jag spanade in den redan när den kom ut men det blev inte mer än så, och sen glömde jag bort den. Så jag blev så väldigt glad när jag fick boken av svxrt40 via Boklusens bokbyte. Det var en helt perfekt bok för mig! Lite mysrys i sommarnatten.

Det här är en deckargåta med inslag av spökhistoria. Majas övernaturliga förmågor, hennes ensamhet och skörhet, blandat med Oxfords gamla miljöer och legender skapar en suggestiv inramning till det ohyggliga mordet på hennes mamma. Jag tycker väldigt mycket om miljöskildringarna. Den instängda, avskärmade studiemiljön, konstkursen, pampigheten i omgivningarna och litenheten hos Maja. Och jag blir faktiskt rädd också! Jag är inte särskilt lättskrämd men det smygande, suggestiva i berättelsen går hem hos mig.
 
Döden på en blek häst är andra boken om Maja Grå, men det visar sig att det inte gör något alls att det här är den första jag läser. Två titlar till har kommit ut, Tistelblomman och Snögloben. Gissa vem som klickar hem dem pronto…
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 315
Utgivningsår: 2011
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Med nästan i en bok, Dark Places och Carolina läser.