Don’t You Forget About Me – Mhairi McFarlane

Georgina får sparken från Sheffields sämsta restaurang och hittar sin pojkvän i säng med någon annan, på samma dag. Men hon hittar snabbt ett nytt jobb i baren på en nyöppnad pub – som drivs av hennes ungdomskärlek Lucas. Som inte alls kommer ihåg henne.
Det är upptakten till denna oemotståndliga pärla från Mhairi McFarlane. Som alltid när hon släpper en ny bok så är det som julafton och födelsedag på samma gång för mig. Det finns ingen som kan romantiska komedier så bra som hon. Det är gediget hela vägen igenom.
Först är det persongalleriet. Det är inte bara huvudkaraktärerna som kommer till liv, utan varenda liten bifigur blir intressant. Sen är det alltid en sympatisk och realistisk huvudperson, vanlig och lite som som vem som helst, inte särskilt lyckad och inte särskilt självsäker, men som alltid tar makten över sitt eget liv. Georgina följer traditionen av starka, sårbara, smarta och relaterbara hjältinnor.
Hela historien är också modern och samtida, och i varenda liten detalj så känns det nytt och fräscht. Det är chicklit, romantisk komedi, men med en feminstisk edge och en svärta som genomsyrar hela berättelsen.  Dialogerna är också så roliga och träffsäkra. Jag älskar språket, och flytet.
Och dessutom så lyckas Mhairi McFarlane alltid med det svåra konststycket att få till ett perfekt slut. Jag tror jag har gråtit mig igenom alla hennes slut för att de är så himla fina. Det är inte förutsägbart, det är aldrig självklart hur det kommer att gå, men man kan alltid vara säker på att det blir bra. På ett eller annat sätt. Det här är briljant, hela vägen igenom. Smart feelgood, precis som det ska vara år 2019.
Don’t You Forget About Me har också kommit ut på svenska med titeln Det kommer aldrig vara över för mig.
Fakta:
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus, Bokus, Adlibris och Adlibris.