It’s Not Me It’s You – Mhairi McFarlane

It’s Not Me It’s You handlar om Delia Moss som lever ett ganska lugnt och tryggt liv i Newcastle. Hon har ett okej jobb, en okej lägenhet och en härlig pojkvän Paul som hon bestämmer sig för att fria till på deras tioårsdag. Han svarar ja, men samma kväll upptäcker Delia att han har en affär. Allt rasar för Delia. Hon lämnar allt bakom sig och flyr till sin kompis Emma i London för att tänka över sitt liv.
 
Väl i London får hon jobb på en skum PR-byrå, hon hamnar i någon slags spionhistoria, och hon återupptäcker sig själv och den hon egentligen är. Eller vill vara. 
 
Mhairi McFarlane bländade mig redan med You Had Me At Hello, och hon fortsatte blända mig med Here’s Looking At You, och med It’s Not Me It’s You befäster hon sin roll som romkomförfattaren nummer ett. Hon är helt outstanding i sin genre – det finns just nu ingen som kan toppa henne när det gäller smarthet, rolighet och coolhet. Det här är 531 sidor gnistrande underhållning.
 

Mhairi är en mästare på att skapa mänskliga karaktärer. De är av kött och blod och känns som riktiga vänner. Det gäller både huvudpersonerna och alla bifigurerna. Man tycker om dem allihopa trots, eller kanske tack vare, deras fel och brister. Ingen är perfekt, men det går alldeles utmärkt att tycka om dem ändå. Och det är något som går igen i alla hennes böcker. 

I den här genren brukar det alltid vara tydligt vilka två som i slutet kommer att få varandra, men med Mhairi vet man aldrig riktigt säkert. Hon ser till att bygga upp personligheterna hos alla inblandade så att det faktiskt skulle kunna gå hur som helst. Otrogne Paul är inte alls någon som väcker avsky utan framstår som en helt vanlig, trevlig kille som gjort bort sig.
 
Och Delia är fantastisk. Hennes reaktion på allt som händer, hela hennes sätt att vara är så äkta. Man lider med henne och man hejar på henne. 
 
Dialogen är också i en klass för sig – rapp, rolig, naturlig. Och så storyn, förstås. Mhairi får allt att verka så enkelt. Det flyter bara på. Här finns humor, kärlek, mod, sorg, superhjältar och skurkar i en enda härlig lyckokaka. Och här finns också en av de vackraste kärleksförklaringar jag någonsin läst. Det är ta mig tusan helt perfekt. 
 
Fakta:
Förlag: Harper Collins
Antal sidor: 531
Utgivningsår: 2014
Första meningen: Ann clomped over in her King Kong slippers, with a youghurt, a spoon and a really annoyed expression.
 
Finns på Bokus och Adlibris