Who’s That Girl? – Mhairi McFarlane

Edie Thompson hamnar i en prekär situation på sina kollegors bröllop – brudgummen i fråga kysser henne med bruden som vittne till det hela. Det blir drama, festen tar slut, och Edie blir både utstött och uthängd. Alla tar brudens parti, allt är Edies fel. Hennes kollegor vill ha bort henne från jobbet, det startas Facebook-grupper som hånar henne och hon trakasseras på Twitter.
 
Hennes chef erbjuder henne ett uppdrag på annan ort under några månader, så att stormen får blåsa över. Hon ska spökskriva skådespelaren Elliot Owens biografi. Så Edie åker till Nottingham, den stad hon växte upp i, och flyttar motvilligt in hos sin pappa och syster som hon aldrig kommit överens med.
 
Det går inte alldeles lätt för Edie. Hon måste hantera en egocentrerad superstjärna, en arg och bitter syster, en deprimerad far och skammen med folks feluppfattade mening om henne. Men det visar sig att hon och Elliott har en del gemensamt – omgivningen har sin bild men verkligheten kanske är en annan.
 

Who’s That Girl? är knappast en fråga Mhairi McFarlane får höra särskilt ofta. Inte längre. Efter tre fantastiska böcker: You Had Me At Hello, Here’s Looking At You, och It’s Not Me It’s You så har hon blivit ett välkänt namn hos alla älskare av den här genren. Med fjärde boken, Who’s That Girl, så inte bara befäster hon sin titel som romkomförfattaren nummer ett – det står också rasande klart att hon sprungit förbi gamla rävar som Marian Keyes för länge sedan och lämnat övriga konkurrenter långt där bakom sig. Jag tror inte det dröjer länge innan hon blir ett välkänt namn även för den breda massan.

Och det är inte det att alla andra skriver sämre böcker än Mhairi, utan det är bara att hon gör det så jäkla bra och på ett sätt som är mycket vassare än alla andra. Det är roligt, smart, fräscht – och det är här och nu. Äkta karaktärer, smart dialog, och en handling som är så pass verklighetsnära att det skulle kunna hända en själv – en relaterbar verklighetsflykt med andra ord. Det är lätt att identifiera sig med Edie, som följer traditionen av starka, sårbara, och smarta hjältinnor som inte nödvändigtvis behöver en man vid sin sida. 
 
Jag skulle kunna rejva om Who’s That Girl länge, det finns så mycket jag vill lyfta fram och hylla, men jag vill inte dissekera sönder den och spoila allt som händer. Det räcker att veta att den är tokbra, ett lyckopiller på 544 sidor. Den kommer på svenska i höst med titeln Finns det en, finns det flera.
 
Fakta:
Förlag: Harper Collins Publishers
Antal sidor: 544
Utgivningsår: 2016
Första meningen: Life through a phone is a lie.
 
Finns på Bokus och Adlibris.