När repet brister – Belinda Bauer

”Nu är det Jack som bestämmer”, sa deras mamma innan hon gick för att hämta hjälp. ”Jag är strax tillbaka”. Elvaårige Jack och hans två systrar sitter kvar i den kvalmiga bilen, där de småbråkar och gnäller och leker Ett skepp kommer lastat medan de väntar på sin mamma. Men deras mamma kommer inte tillbaka. Aldrig någonsin. Och Jacks och hans systrars liv förändras för all framtid.
Tre år senare vaknar den gravida Catherine While med en otäck känsla av att någon befinner sig i huset. Kort därefter hör hon ett ljud som bekräftar hennes misstankar. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon återvänder till sovrummet väntar en obehaglig överraskning vid hennes säng. En kniv och ett kort meddelande: ”Jag kunde ha dödat dig.”
Mot bättre vetande väljer Catherine att inte polisanmäla inbrottet och hon berättar inte heller om det för sin man. Catherine blir inte kvitt oroskänslan, men har ingen aning om att hon nu dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag för tre år sedan, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången.
Kommentar:
Belinda Bauer är en av mina favoritförfattare, men hon är samtidigt väldigt ojämn. Hennes debutbok Mörk jord är bland det bästa jag läst, någonsin. En del andra böcker av henne håller tyvärr lägre kvalitet, men hon är ändå alltid läsvärd.
Inledningen av När repet brister för mina tankar direkt till Mörk jord, hela stämningen, utsattheten, allt skildrat från elvaårige Jacks ögon är väldigt bra. Och det är där hennes styrka ligger också, atmosfären och barnperspektivet lyckas hon alltid fånga. Jag tycker inte lika mycket om det övriga persongalleriet: poliserna och Catherine. Den här konstige kommisarien Marvel är tillbaka i ytterligare en bok, och det är en karaktär jag gärna skulle avliva.
När repet brister är ingen ny Mörk jord, men den hör ändå till hennes bättre böcker. Se också SkuggsidaNi älskar dem inte, De vackra döda, Livets och dödens villkor och Det slutna ögat
Fakta:
Originaltitel: Snap
Förlag: Modernista
Antal sidor: 347
Utgivningsår: 2019
Finns på Bokus och Adlibris.