Livets & dödens villkor – Belinda Bauer

”Ring till din mamma.”
”Vad ska jag säga?”
”Säg adjö.”
 
Det är så det börjar. Unga kvinnor terroriseras i trakten kring kustorten Limeburn i sydvästra England. Tioåriga Ruby Trick följer med sin arbetslöse far John på nattliga bilfärder för att beskydda dem och jaga vad som snart visar sig vara en farlig mördare.
 
Kommentar:

Belinda Bauer är tillbaka med ännu en psykologisk spänningsroman av bästa sort. Hennes debutroman Mörk jord hör till en av mina absoluta favoritböcker och jag blev så glad när jag började läsa Livets & dödens villkor och direkt fick vibbar av Shipcott (Limeburn) och Steven (Ruby).

Det gör lite ont i hjärtat att lära känna Ruby. Hon är ensam, mobbad i skolan, och hennes föräldrar har det inte särskilt gott ställt. Som alltid är Bauer skicklig på att bygga upp stämningar och miljöer. Man riktigt känner fukten och det råa sippra fram från boksidorna.
 
Det här är nog Bauers näst bästa bok, men den når inte riktigt upp till samma nivå som Mörk jord. Jag saknar det oväntade, att bli överraskad. Det där som får mig att sitta som på nålar när jag läser. Men det är fortfarande riktigt, riktigt bra.
 
Det känns också som att det här är början på en ny serie? Jag tror att vi kommer få återse Ruby, och polisen Calvin framöver.
 
Fakta:
Originaltitel: The Facts of Life and Death
Förlag: Modernista
Antal sidor: 318
Första meningen: Det hade inte slutat regna på hela sommaren, och det smala vattendraget som delade Limeburn strömmade häftigare än Ruby Trick hade sett under hela sitt tioåriga liv.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är och dagarna går… och Bokhora.