På egen hand – Marian Keyes

Amys man Hugh lämnar henne inte. Han tar bara en paus från deras äktenskap, deras barn och deras liv tillsammans. I sex månader tänker Hugh resa runt i sydöstra Asien och det finns ingenting Amy kan göra för att ändra på det. Javisst har Hugh en medelålderskris, men en paus betyder väl att det kommer en fortsättning?
Mycket kan dock hända på sex månader. När Hugh kommer tillbaka, om han kommer tillbaka, kommer han då att vara samma person som Amy gifte sig med? Kommer hon att vara densamma? För om Hugh har tagit en paus från äktenskapet, då betyder det väl att Amy också har en paus?
Kommentar:
Äntligen! Äntligen har Marian Keyes skrivit en bra bok igen! Det är elva år sedan hon gjorde det sist (Är det någon där?) och alla de efterföljande har pendlat mellan sådär till skitdålig. Kvinnan som stal mitt liv var den senaste i raden, och den var en blek och tråkig historia. Jag vet att Marian Keyes har mått dåligt och kämpat med sina depressioner, och det har också spillt över i böckerna så att de har känts som att det varit terapi för henne själv.
Men med På egen hand så blir det en sorts nystart. Det är inte samma Marian som briljerade på tidigt 2000-tal, men det är inte heller så konstigt. Och det hade jag inte heller velat läsa idag. Det här är en ny sorts Marian som skriver om en kvinna i 45-års åldern, med allt vad det innebär. Visst känns det väldigt mycket som Marian fortfarande, många av Amys egenskaper känns precis som Marian själv (kläder, skor, konstnärsfascinationen etc.) Men det är ingen terapibok.
Det är tvärtom roligt och underhållande, och självklart med en hel del svärta. Precis som det ska vara. På egen hand är inte Marian Keyes bästa bok, men jag tycker väldigt mycket om den. Den känns relevant, och jag som gillar tjocka böcker njuter av en riktig feelgood-tegelsten. Det får man inte allt för ofta.
Dåligt är däremot omslaget, jag önskar att boken hade fått behålla originalomslaget eller gå i samma stil. Det svenska omslaget känns som en tonårsbok.
Fakta:
Originaltitel: The Break
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 606
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.