Bokhandeln på Riverside Drive – Frida Skybäck


Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Kommentar:

Bokhandeln på Riverside Drive är en feelgood som triggar igång anglofiler och boknördar, en bok som väcker både läsglädje och reslust och drömmar om att få ärva en egen bokhandel i London.

Jag har läst Frida Skybäcks tidigare romaner (Charlotte Hassel, Norrsken, Polarnatt) och även om jag tyckt att de är riktigt bra så är den här ännu bättre. På pappret kanske den påminner en del om Katarina Bivalds Läsarna i Broken Wheel rekommenderar, det är en svenska som får överta en bokhandel i utlandet och så vidare, men jag tycker ändå att det här är en helt egen historia.
Jag tycker om kärleken till böcker, till bokhandeln, hur böcker faktiskt kan hjälpa till att läka. Här finns färgstarka karaktärer, både de som jobbar i bokhandeln och kanske mest de som kommer in för att handla. Jag tycker också om London-miljöerna, myllret på gatorna, pubarna, husen, allt det är målande och levande beskrivet.
Och framförallt gillar jag att allting känns så äkta. Jag har läst en hel del böcker där man har slängt in en bokhandelsmiljö och slängt in litterära referenser, men det känns helt konstruerat och fel. De ingredienserna finns bara med för sakens skull, för att locka läsare eftersom man vet att det finns en stor läsarskara som går igång på den sortens miljöer. Men här känns det äkta, inifrån och ut.
En riktigt härlig och mysig feelgood av Frida Skybäck!
Fakta:
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 448
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna.