Polarnatt – Frida Skybäck

Elisabeth Stiernfors står i tur att gifta sig och sammanförs med den osympatiske friherren von Strauss. När den fattige språkadjunkten Mathias Storm förälskar sig i henne ställs hon inför ett svårt val och den enda hon har att anförtro sig åt är sin kammarflicka Vera. Det leder till en vänskap som växer sig allt starkare – men som också blir allt mer komplicerad. Till sist vet Elisabeth varken ut eller in. Vem är den rätte för henne och vad händer med Vera om hon gifter sig?
 
Samtidigt kämpar storasyster Cecilia för att få sitt äktenskap med Jacques Rousseau att fungera. Hon vantrivs på den nergångna Apelgården och snart förstår hon att huset bär på en mörk hemlighet. När ett litet barn lämnas vind för våg på gården och Jacques förbjuder Cecilia att hjälpa det tvingas hon ta ett svårt beslut.
 
Kommentar:

Polarnatt är andra delen i den romanserie om systrarna Stiernfors som inleddes med Norrsken. Första delen fokuserade på storasyster Cecilia, nu är det mellandottern Elisabeths tur. Och det är väl inte en alltför vild gissning att i nästa bok står lillasyster Amelie i centrum.

Det är 1800-tal, hemligheter, romantik och intriger blandat med klasskillnader, könsroller och spirande jämställdhetstankar. Och det är riktigt bra! Polarnatt är en bok att sträckläsa, det flyter bara på och jag kliver rakt in i den värld som Frida Skybäck har skapat. Miljöerna känns levande och historiskt är det trovärdigt. 
 
Cecilias berättelse är den som fångar mig mest, trots att Elisabeth är huvudpersonen. Jag hade gärna sett en dubbelt så tjock bok och fått grotta ner mig ordentligt i båda systrarnas liv. Både i den här boken och i den förra så finns det ett stråk av mörker och det uppskattar jag. Det ger historien ett lyft och ett djup.
 
Men jag är lite fundersam över titlarna: Norrsken och Polarnatt. I Norrsken tror jag nog att det himlafenomenet fanns med om jag minns rätt, men Polarnatt förstår jag inte riktigt var titeln kommer ifrån. Norrsken och polarnätter är inte riktigt det första man tänker på när man har en roman som utspelar sig i Skåne. Jag är lite nyfiken på varför böckerna heter som de gör.
 
Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 390
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Sommaren var smäktande het och en söt doft av vildkaprifol spreds med vinden.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna och Bokhyllan