Läsarna i Broken Wheel rekommenderar – Katarina Bivald

Allting börjar med en brevväxling mellan två helt olika kvinnor. 28-åriga Sara Lindqvist från Haninge och 65-åriga Amy Harris från Broken Wheel i Iowa. Efter två års utbyte av böcker, brev och tankar om både litteratur och livet bestämmer sig Sara för att hälsa på Amy. Men när hon kommer dit är Amy död.

Sara står ensam i en liten stad mitt ute i ingenstans. Men där finns förstås alla de människor som Amy har skrivit om. Och de excentriska invånarna i Broken Wheel har inget annat val än att ta hand om den förvirrade turisten. Sara blir kvar och för första gången i sitt liv får hon verkliga vänner – inte bara mr Darcy och Bridget Jones – och de hjälper henne att starta en bokhandel med Amys alla böcker.

Både Sara och staden lever upp, nya och oväntade kärlekspar bildas och varken Sara eller invånarna vågar tänka på att hon snart måste åka hem. När hennes tvåmånadersvisum är på väg att gå ut får hennes nyfunna vänner en alldeles galen, underbar idé…

Kommentar:
Vilken charmig liten historia det här är, perfekt semesterläsning för lata dagar i hängmattan. Eller egentligen, perfekt läsning när som helst.
 
Böcker som flirtar med boknördar är aldrig fel, jag gillar när det kryllar av boktitlar och litterära referenser. Här är det på en alldeles vanlig och lagom nivå dessutom, lätt att greppa för de allra flesta. Möjligen att skillnaden i doft på olika böcker och utgåvor är överkurs för en del… 😉
 
Men vem är Katarina Bivald? Jag har inte hört talas om henne, men jag är djupt imponerad. Det är för det första en väldigt välskriven bok. Den känns också väldigt osvensk, som att läsa en amerikansk författare som är översatt till svenska, och det beror nog mycket på att handlingen är förlagd till en amerikansk småstad i Iowa. Här finns också en värme och en äkthet som jag tycker mycket om. Det är lättsam och förutsägbar läsning, men det är inte alls ytligt och banalt utan är helt enkelt en riktigt bra feelgood-roman.
 
Jag kom på mig själv med att tänka på Deborah Smiths Äppeldalen, utan att jag egentligen har någon exakt förklaring till varför. Det är länge sedan jag läste Äppeldalen och minns inte särskilt mycket av handlingen, men jag får det till att tonen och känslan är densamma. 
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Antal sidor: 396
Utgivningsår: 2013
 
Finns på Bokus och Adlibris.