Norrsken – Frida Skybäck

Cecilia Stiernfors återvänder hem till herrgården Rosenlund efter en lång tids frånvaro. Var hon egentligen har varit och vad hon har gjort är höljt i dunkel, men hon är inte längre densamma. Djupt olycklig drar hon sig undan, skriver och drömmer om att bli författare. Mellansystern Elisabeth var tidigare hennes förtrogna men har nu allierat sig med den yngsta, utlevande och provokativa systern Amelie. Den enda ljuspunkten är lillebror Benjamin, som är ensam arvinge till gården. 
Föräldrarna är ivriga att få äldsta dottern bortgift och hittar en lämplig kandidat i den franskättade adelsmannen Jacques Rousseau. Men Cecilia har inte lyckats glömma sin ungdomskärlek Ludvig. Varför försvann han egentligen? Kommer hon någonsin att kunna älska någon annan?
 
Kommentar:

Jag tyckte väldigt mycket om Frida Skybäcks debutroman Charlotte Hassel. Den var sådär härligt svulstig och intrigerande, precis som man föreställer sig att det var på de vitpudrade perukernas tid. Norrsken utspelar sig under en annan tid (1840-tal) och känns mer avskalad och går i mollton. Det är inte särskilt mycket passion eller svulstighet att tala om, mer olycka och sorg. Och jag tror att Cecilias öde är ett öde som hon delar med många samtida kvinnor, att tvingas in i ett äktenskap med en passande man, pressen att göra rätt för familjen och foga sig efter andras vilja istället för att stå upp för sig själv.

Jag hittar en favoritkaraktär i Cecilias farmor, som jag tror är inspirerad av änkegrevinnan på Downton Abbey, bitsk, traditionsbunden men varm när det väl gäller.
 
Det negativa för min del är att jag alldeles nyligen läste Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter – som också den är första delen i en trilogi om tre systrar, en hemlighet och så vidare. Jag önskar att jag inte hade läst de här båda böckerna så tätt inpå varandra då jag bara sitter och jämför hela tiden, tyvärr till Norrskens nackdel. 
 
Men visst gillar jag det här, det är en underhållande flykt in en annan tid och ett annat liv. Jag ser fram emot att följa systrarna Stiernfors vidare öden. Andra delen, Polarnatt, kommer ut till sommaren.
 
Fakta:
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2014
Antal sidor: 315
Första meningen: Det är svårt att bli övergiven.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Annas bokhörna, Johannas deckarhörna och Böcker emellan.