Semestern – Emma Straub

Franny och Jim Post firar sin trettiofemåriga bröllopsdag med en semesterresa till Mallorca. Alla ska med: trumpna tonårsdottern Sylvia, vuxna sonen Bobby med den tolv år äldre flickvännen Carmen, Frannys bästa vän Charles och hans make Lawrence.
Det är planerat för ett par lyckade veckor i solen, men Franny och Jims relation hänger på en skör tråd, och även hos de andra semesterfirarna bubblar känslorna åt olika håll. Under semestern serveras förödmjukelser och hemligheter på löpande band och gamla sår rivs upp. Frågan är om resenärerna kommer att återvända hem mer slitna än när de reste iväg.

Kommentar:

Semestern påminner en del om Franceska Hornaks Seven Days of Us eller Jonathan Troppers Sju jävligt långa dagar. En passande bok så här i semestertider när många av oss frivilligt eller ofrivilligt tillbringar orimligt mycket tid med familj och släkt.
Men jag tycker att de båda andra titlarna jag nämnde gör det här bättre. Här är det alldeles för otillgängliga karaktärer. Inte för att de är irriterande, de är snarare så pass ointressanta att jag inte ens orkar engagera mig och bli irriterad. Det blir lite för kyligt och lite för ytligt alltihopa.
Med det sagt så tycker jag ändå det är en underhållande bok, även om det inte blir en fullpott. Jag går ju lite igång på den här typen av dysfunktionella familjedraman. Och jag läser gärna mer av Emma Straub. Jag läser förresten ännu hellre mer av Jonathan Tropper – kan han inte lägga ner allt sånt där tv-film-manus-skrivande och skriva en ny BOK istället? Tycker det är på tiden.
Fakta:
Originaltitel: The Vacationers
Förlag: Massolit
Antal sidor: 285
Utgivningsår: 2015
Finns på Bokus och Adlibris.