Seven Days of Us – Francesca Hornak

Det är jul och hela familjen Birch samlas för första gången på flera år. Det är mamma Emma, pappa Andrew och så de två döttrarna Olivia och Phoebe som båda är runt 30.
Olivia är läkare och jobbar utomlands i katastrofområden. Nu kommer hon hem efter att ha arbetat i Liberia och bekämpat Haag-epedemin, (tänk Ebola), och då tvingas hon och hela familjen till karantän. Ingen får lämna huset, och ingen får komma in, på sju dagar. Och det är klart att det blir problem.
Systrarna har inte längre så mycket gemensamt. De båda systrarna brukade stå varandra nära, men har glidit ifrån varandra i vuxen ålder. Phoebe är nyförlovad och har bara bröllopsplaner på hjärnan, vilket inte Olivia kan relatera till. Eller kan hon?
Både Emma och Andrew har stora hemligheter som de döljer. Och ännu mer komplicerat blir det när det ringer på dörren…

Seven Days of Us är en svart komedi med julingredienser. Men julstämningen går väl inte direkt i topp, trots julfirande på engelsk herrgård. Det är lite för mycket svärta för det. Det spelar dock mindre roll, för det är en bra historia. Feelgood, ja, men ganska mycket feelbad också. Det är riktigt roligt på sina håll, men också sorgligt.

Karaktärerna är sådär härligt osköna, självupptagna och inte särskilt sympatiska. Det tar ett tag innan jag fastnar närmare för någon av dem, men efter ett tag så har jag tagit den smått dysfunktionella familjen till mitt hjärta.
Jag får lite vibbar av Jonathan Tropper, som är en av mina favoritförfattare. Det är lite samma typ av humor och skarpsynta observationer, men Hornak har en bit kvar innan hon når upp till samma nivå. Seven days of us är i alla fall en klart godkänd, och också läsvärd, debutroman.
Fakta:
Förlag: Piatkus
Antal sidor: 384
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.