I’ll Be Gone In The Dark – Michelle McNamara

I april 2018 kunde man med hjälp av DNA-teknik och släktforskningsregister identifiera den så kallade Golden State Killer a.k.a East Area Rapist/Original Night Stalker till den nu 72-årige Joseph DeAngelo. Han misstänks vara skyldig till ett 50-tal våldtäkter och 10-tal mord som begicks under 70- och 80-talet. När nyheten om hans gripande kom började jag genast läsa allt jag hittade om den här förövaren på diverse bloggar och forum: polisrapporter, fantombilder, vittnesredogörelser – det otäckaste jag någonsin läst. Sättet han utförde sina våldtäkter och senare mord på är så kyligt och så sjukt att det inte ens går att föreställa sig. Även efteråt kunde han terrorisera offren genom att ringa hem till dem och säga ”Remember when we played?” eller liknande. Autentiska ljudklipp finns att lyssna på om ni googlar, liksom detaljerade redogörelser från alla våldtäkter och mord. Men varning, det är inget för den lättskrämda!
Jag kan verkligen förstå att Michelle McNamara blev som besatt av hitta den här förövaren och ägnade åratal åt att samla ihop ledtrådar och försöka lägga pusslet. Hon avled 2016 och fick alltså aldrig vara med om hans gripande. Men hon hann påbörja sin bok, som sedan färdigställdes av researchern Paul Hayes, i boken kallad The Kid, och journalisten Billy Jensen. Jag hade inte tänkt läsa den, eftersom jag tyckte jag läst ”allt” om fallet redan, och när det nu fanns en namngiven förövare har jag blivit mer nyfiken på att grotta ner mig i hans liv. Vem är han? Vad drev honom? Varför slutade han? DEN boken vill jag läsa nu. Men när Fiktiviteter tipsade mig om att läsa McNamaras bok (tack för det!) så kunde jag inte låta bli.
Och det är en riktigt bra bok. Det är inte bara en true crime-historia om Golden State Killer och hans brottsbana, det handlar lika mycket om McNamara själv. Den är välskriven och spännande, men när man läser den så här i efterhand, när gärningsmannen redan är identifierad, så känns det förstås som att något saknas. Det gör dock inte boken sämre, men jag läste (eller lyssnade) på ett annorlunda sätt. Inte nödvändigtvis sämre, jag kunde snarare slå hål på olika teorier eller hålla med om annat som stämde. Att McNamara inte längre är i livet gör det också till på sina håll sorglig läsning.
Det som ändå gör mig lite besviken är marknadsföringen av den här boken och Michelle McNamara, där man vinklar det som att hon hjälpte till att fånga den här mördaren – att han blev fast tack vare henne, att hon visste vem han var. Och så är det inte alls. Hon presenterade inga teorier som ledde fram till den här personen, och hon kom inte fram till något på egen hand, däremot hjälpte hon till att sammanställa ledtrådar från alla möjliga håll, från alla små minigrävare som sitter därute på diverse forum och bloggar. Det hon gjorde var att ge honom namnet Golden State Killer – men det var inte hon som länkade ihop East Area Rapist och Original Night Stalker till att vara samma person. Så, McNamara har skrivit en lysande bok som får det att rysa över hela kroppen, men knäckte fallet det gjorde hon inte.
Fakta:
Förlag: Harper
Utgivningsår: 2018
Finns på Bokus och Adlibris.