Sju jävligt långa dagar – Jonathan Tropper

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.

Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin minst sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek.

Kommentar:
Jag blev överförtjust i Jonathan Troppers Konsten att tala med en änkling som kom ut förra året, och har talat mig varm om den till höger och vänster. Förväntningarna var förstås höga inför Sju jävligt långa dagar, och det är så skönt att kunna säga att förväntningarna infriades med råge.

Jag har en ”thing” för judiska, knäppa, storfamiljer, jag vet inte vad det är, men varje gång jag läser en bok eller ser en film som innehåller bar mitzva eller rosh hashana eller överbeskyddande mödrar, så vill jag bara springa till synagogan. Och då ska ni veta att jag är så anti-religioner och trossamfund som man kan vara. Men det finns något exotiskt, excentriskt, humoristiskt och samhörande som får mig att gå igång, och går igång gör jag definitivt på Sju jävligt långa dagar.

Egentligen är det ju förfärligt tragiskt alltsammans, Judds fru är otrogen mot honom med hans chef, hans pappa dör, och den neurotiska familjen tvingas samsas under samma tak i sju långa dagar. Liksom Tropper gjorde i Konsten att tala med en änkling tar han tråkiga och sorgliga händelser och förvandlar till humor. Han har också en alldeles speciell förmåga att teckna karaktärer som blir verkliga, vanliga och skruvade på samma gång. Jag tycker att han är en helt fantastisk författare!

Briljant, bitterljuvt och underhållande!

Fakta:
Förlag: Gilla Böcker
Antal sidor: 352
Utgivningsår: 2011
Första meningen: ”Pappa är död”, säger Wendy i förbifarten, som om det har hänt förr, som om det händer varje dag.

Finns på Bokus och Adlibris.
Andra som bloggat om boken är Eli läser och skriver, En bok om dagen och Jenniesboklista.