Systrarna – Claire Douglas

Det är två år sedan Abis tvillingsyster Lucy omkom i en tragisk bilolycka. Abi, som körde bilen, är nedbruten av sorg och skuld när hon flyttar till Bath för att försöka gå vidare i livet. Vart hon vänder sig tycker hon sig se Lucy, men det visar sig alltid vara någon annan. En dag möter hon Bea som är rena avbilden av Lucy och hennes tvillingbror Ben. De blir nära vänner och Abi flyttar snart in i deras exklusiva kollektiv.

Men när Abi blir förälskad i Ben så är Bea inte lika trevlig längre. Hon anklagar Abi för att ha stulit ett armband. Och plötsligt börjar märkliga och oroväckande saker hända. För det är väl inte bara inbillning?
Kommentar:

Det här är en bok som jag tyckte väldigt mycket om att läsa. Det är en psykologisk spänningsroman och det ligger en mörk och ”störd” stämning över hela allt. Det kryper sig på och spänningen byggs gradvis upp, det blir tätare och tätare.

Det jag gillar bäst är att man som läsare aldrig riktigt vet vem man ska tro på. Vilken av karaktärerna är det man kan lita på? Vem ljuger? Vem talar sanning? Vem manipulerar vem? Det svänger hela tiden.
Abi är en karaktär som väcker sympatier. Att ha förlorat sin tvillingsyster och dessutom vara orsaken till hennes död är en tung ryggsäck att bära. Det är lätt att förstå att hon dras till Bea, som även hon visar sig vara tvilling. Tvillingar är för övrigt alltid ett tacksamt inslag i romaner, två spegelbilder av en person, och här blir det sådär smygande obehagligt och incestuöst utan att man kan sätta fingret på exakt hur det ligger till.
Tankarna går till Erin Kellys Grenar av gift. Även där är det en vanlig, ensam tjej som förtrollas av ett karismatiskt syskonpar och dras in i deras suggestiva och bohemiska värld, och så spiralar det nedåt.
Jag tycker nog att The Sisters är bättre än Douglas senare roman, Ung kvinna saknad. Den var också väldigt spännande, och det fanns samma tveksamheter där kring huvudpersonernas mentala hälsa som gjorde att man inte visste vem man kunde lita på. Men jag gillade inte riktigt slutet på den. Här knyts det ihop på ett snyggare sätt.
Jag har läst boken på engelska, The Sisters.
Fakta:
Originaltitel: The Sisters
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Antal sidor: 292
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.