Under a Pole Star – Stef Penney

Jag tyckte väldigt mycket om Stef Penneys debutroman I vargars följe när jag läste den, men efter det har hon glidit under min radar. Hon släppte en roman 2011, The Invisible Ones, och 2016 kom Under a Pole Star. På pappret en riktig Lotta-roman som utspelar sig på de arktiska vidderna.

Flora Mackie var tolv år första gången hon kom till Grönland och polartrakterna med sin fars valfångstskepp. Hon blev fängslad av landskapet, klimatet och inuiterna. Det blir flera resor, långa vistelser, och hon knyter livslånga vänskapsband med urbefolkningen. Men när Flora fyller 18 tycker hennes far att det inte längre passar sig att hon följer med på hans resor. Det är inte lämpligt för en kvinna.
Flora vill inget hellre än att återvända. Hon studerar meteorologi och gifter sig med en man som kan finansiera och tillsammans med henne leda en vetenskaplig expedition till Arktis.
Jakob de Beyn är geolog och kommer till Arktis med en konkurrerande amerikansk expedtion under ledning av Lester Armitage. Flora och Jakob blir förälskade och inleder en hemlig och passionerad affär.
Det här är en episk berättelse som spänner över flera kontinenter och decennier. Miljöbeskrivningarna är utsökta och det märks att Penney gjort grundlig research kring polarexpeditioner. Det är också de bitarna som är bokens styrka, och trots titeln så är det för lite av den varan. Stora delar av berättelsen utspelar sig i civilisationen och det är inte alls lika spännande.
Det är lätt att förstå Floras längtan efter polartrakterna, och hennes frustration över att vara kvinna och anses mindre värd än männen, till med och mindre värd än hon var som barn. Hos inuiterna finns en frihet och jämlikhet som inte finns i London. Hon möter motstånd från ledare av andra expeditioner – om Flora, en kvinna, kan vara där och klara av sitt uppdrag och den hårda miljön, så skuggar det och förminskar deras egna bedrifter.
Kärlekshistorien mellan Flora och Jakob, ja den kan jag både ha och mista. Det är inte behållningen i boken utan den tar snarare fokus från det mer intressanta: polarexpeditionerna och Floras roll som kvinnlig forskare i männens värld.
Fakta:
Förlag: Quercus
Antal sidor: 599
Utgivningsår: 2016