Norra Latin – Sara Bergmark Elfgren

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. En regnig augustidag börjar de teaterprogrammet på Norra Latin i Stockholm. De går i samma klass, men lever olika liv. Tamar har lämnat både familj och vänner och flyttat till en ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar position på skolan.Men den anrika byggnaden döljer många hemligheter. En tragedi som sägs ha inträffat i aulan när skolan var pojkläroverk, har förvandlats till en vandringssägen. Vad är sanning och vad är myt? Och vad väntar i skuggorna på Norra Latin?

Kommentar:

Norra Latin är en spännande och uppslukande roman med övernaturliga inslag. Magisk realism i samma anda som Cirkeln, som Sara Bergmark Elfgren medförfattade. Är du ett fan av Engelsforstrilogin kommer du att älska Norra Latin.

Jag tillhör den skara som inte är så förtjust i fantasy eller magisk realism, men i den här sortens böcker funkar det för mig. Och jag tror att det beror på att det vardagliga är så himla vanligt och trovärdigt. Jag köper allt annat som händer, även om det för mig är en bisak och inte själva det väsentliga i historien.
Här ligger styrkan i karaktärerna. För mig ligger magin i den tonsäkra och träffsäkra gestaltningen av ungdomarna, i deras språk och uttryck. De blir verkliga personer för mig och jag ser exakt hur de ser ut – trots att det inte direkt finns några ytliga beskrivningar av deras utseenden. Det gäller även miljöerna som även de målas upp perfekt för mitt inre. Allt blir väldigt filmiskt.
Norra Latin är första delen i Stockholmsserien. Som jag längtar till nästa del.
Fakta:
Förlag: Raben & Sjögren
Antal sidor: 577
Utgivningsår: 2017
Finns på Bokus och Adlibris.