Alla delar av dig – Charlotta von Zweigbergk

När Elenya klär av sig för att ta ett dopp i havet med Simon har det större betydelse än vad någon annan förstår. Ingen har fått se henne naken sedan olyckan. Simon har bjudit ut sju personer till en skärgårdsö. Han säger att han forskar om organdonationer och att det är viktigt att de alla är där tillsammans. Men Simon bär på en stor hemlighet. Något som de andra märker utan att förstå vad han vill med vistelsen på ön.
 
Kommentar:

Alla delar av dig är crazymakaber feelgood. Skruvat, obehagligt, känslosamt om livet, döden och kärleken. Och vad som händer sen.

Det handlar om Simon som forskar på ett halvskumt projekt där han bjudit in sju personer för att tillbringa helgen på en skärgårdsö och samtala om sina organdonationer. Det sägs inte rakt ut förrän senare i boken, men jag tycker det framgår rätt tydligt ändå så jag spoilar nog inget när jag säger att de här sju personerna alla fått organ från Simons döda flickvän Charlotta.
 
Det blir ett lite makabert pussel att tänka sig, att alla de här personerna lever tack vare en och samma person. Ingen av dem vet om det, men nu är de alla samlade på samma ställe. Vad händer då?
 
Simon har byggt upp så mycket kring den här helgen. Han har jobbat i åratal, tagit till alla möjliga metoder för att få tag i sekretessbelagda uppgifter, och man riktigt känner hans sorg och desperation som ligger farligt nära gränsen för galenskap och sammanbrott. Det är nu eller aldrig, inget kan gå fel. På något sätt kommer han att få uppleva Charlotta igen. Men det blir såklart inte riktigt som han tänkt sig.
 
Jag tycker mycket om den här boken, den är minst sagt annorlunda. Den är också – medvetet eller omedvetet – ett inlägg i debatten om organdonationer. Den som inte fyllt i sitt organdonationskort, på grund av lathet eller oförmåga att ta ställning, tror jag får en spark i baken att faktiskt fylla i de där uppgifterna. Och bara det är ett gott betyg. 
 
Och vilket snyggt omslag sen, fint formgivet av Michael Ceken.
 
Fakta:
Förlag: Ordberoende förlag
Antal sidor: 297
Utgivningsår: 2015
Första meningen: Simon märkte att han tänkte på alla inbjudna som kroppsdelar istället för personer med namn.
 
Finns på Bokus och Adlibris.