Wagner – Gustaf Skördeman

En f d utrikesminister hittas död, utan huvud. En brutal inledning på en rad mord av makthavare. När Sara Nowak och hennes kollegor upptäcker vart spåren leder ställs de inför en livsfarlig motståndare, en fiende som inkluderar Saras barn i sina mordplaner.                     

I London sprängs en rysk oligark i luften. Agneta Broman är den skyldiga, agenten som väcktes till liv efter många år när Geiger skulle utplånas. Nu är hon ett jagat byte för den militära underrättelsetjänsten GRU.  

Kommentar:
Wagner är finalen på Gustaf Skördemans spänningstrilogi, där de första delarna Geiger och Faust var briljanta thrillers. Jag fullkomligt älskade dem. Men Wagner lämnar mig något kluven.

Om Gustaf Skördeman hade fått en krona för varje varumärkesnamn han nämner så vore han en rik man. Det är namn på kläder och skor, mediciner och vapen, bilar och prylar. Allt så in i detalj namngett att det stör hela läsningen. Jag blir galen. Och jag kan inte förstå poängen, om det finns någon ironisk tanke med det (hoppas det är så), men det flyger i såfall över huvudet på mig. Jag sitter bara och irriterar mig och det stör läsflytet.

Jag tycker också att handlingen är onödigt rörig och spretig. Det är så många personer och namn inblandade, och jag har svårt att hänga med i alla turer. Det händer mycket här, Men visst, det är rafflande läsning, hög spänning och ett rasande tempo. Inga transportsträckor här inte. Wagner når dock inte upp till samma bländade nivå som de båda föregående.

Jag anar också att den här serien inte slutar som en trilogi, utan jag tror att det lurar fler böcker om Sara Nowak framöver.

Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 391
Utgivningsår: 2022