Geiger – Gustaf Skördeman

När hon vinkar av barnbarnen ringer den fasta telefonen. Ur luren kommer ett ord, Geiger. I decennier har hon vetat att detta skulle kunna ske och allting gungar till. Hon vet vad det innebär, letar fram vapnet, skruvar på ljuddämparen och smyger fram bakom sin man och sätter mynningen vid hans tinning. Sedan trycker hon av.
Mordet i Bromma är inte ett fall för Sara Nowak. Men hennes poliskollega vet att Sara känner de drabbade, de tillhör hennes uppväxt, och därför behövs hon. Sara trotsar reglementet och kliver in i utredningen, ett förmörkande förflutet intar henne och kastar in henne i en förödande plan som väntat i en evighet på att få iscensättas.
 
Kommentar:
Geiger är en spännande bladvändarthriller. Det är spioner, konspirationer och kalla kriget som för tankarna till John Le Carrés spionthrillers. Jag är inte ens särskilt förtjust i spionthrillers i vanliga fall, men det här går jag igång på!
 
Det är en pulshöjande inledning som sätter tonen direkt, när Agneta skjuter sin man Stellan i huvudet för att sedan försvinna. Stellan är en tv-legend i Lennart Hyland-stil, en folkhjälte som dominerat tv-rutorna från 60-90-tal. Hela Sveriges farbror Stellan och hans söta fru tant Agneta. Vad är det som har hänt, och varför? Ingen kan tro att det är den rara tanten som avlossat skottet, utan det måste handla om något annat.
 
Det här är tempofyllt och filmiskt, det märks att Gustaf Skördeman har en bakgrund som manusförfattare och regissör. Jag kan se varje scen framför mig. Jag gillar Sara Nowak, polisen som brinner för rättvisa och utsatta kvinnor, och som kör en egen liten sidoutredning där hon upptäcker saker hon aldrig ens kunnat föreställa sig.
 
Geiger är grymt spännande läsning!
 
Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor: 365
Utgivningsår: 2020
 
Finns på Bokus och Adlibris.