Vänner från förr – Richard Roper

Joel och Theo har inte pratat med varandra sedan tonåren då deras vänskap gick i kras. Joel gör succé som manusförfattare och är i en lycklig relation med tonårskärleken Amber. Men han bär på en stor hemlighet som bryter ner honom. Theo ältar sitt ex och känner sig misslyckad över att han slarvat bort sin karriär. När trettioårsdagen knackar på dörren blir han dessutom vräkt – från sina föräldrars trädgårdsskjul.

Nu möts de två för första gången på över ett decennium och ger sig i väg på en trettio mil lång vandring längs Themsen. Kan de hitta tillbaka till varandra eller kommer deras hemligheter och lögner förstöra vänskapen ännu en gång?

Kommentar:
Jag tyckte väldigt mycket om Richard Ropers Hundra skäl att leva, som var en fin och sorglig historia om ensamhet. Vänner från förr handlar om vänskap – går det att återknyta en vänskap man hade i tonåren?

Det blir en resa, både en yttre och inre resa för Joel och Theo som ger sig ut på en trettio mil lång vandring längs Thames Path och försöker hitta tillbaka till varandra. Men det blir också en resa för läsaren och man kastas mellan glädje, sorg och frustration. Jag trodde jag visste hur det skulle sluta, men det gjorde jag inte.

Jag tycker väldigt mycket om Richard Ropers sätt att skriva, språket flyter och berättelsen kommer till liv. Och det finns så mycket mer jag skulle vilja säga här, men jag kan inte. Jag vill inte spoila något. Men jag kan säga så mycket som att om du gillade David Nicholls En dag kommer du att älska den här. Och om du hatade En dag kommer du att hata även denna.

Fakta:
Originaltitel: When We Were Young
Förlag: Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2022