Häger – Ann Cleeves

Poliskommissarie Matthew Venn kallas till en spektakulär mordplats i en konstnärsateljé. Den före detta läkaren Nigel Yeo har huggits till döds med en sylvass glasskärva. Yeo framstår som ett osannolikt mordoffer. Trots det har någon velat honom ont, någon som inte drar sig för ytterligare dåd. Utredningen för Matthew in i en härva av lögner som gör balansgången mellan professionellt och privat allt svårare.

Kommentar:
Häger är den andra delen i Ann Cleeves kriminalserie om kommissarie Matthew Venn i norra Devon. Jag tyckte om första delen, Albatross, och Häger puttrar på i ungefär samma stil.

Jag är svag för den här sortens långsamma, kluriga pusseldeckare som är mer trevliga än blodiga. Ann Cleeves Shetlandssvit hör till mina absoluta deckarfavoriter, och min kärlek till Jimmy Perez har jag förklarat många gånger. (Bok-Jimmy, inte tv-Jimmy.) Och även om North Devon-serien är långt ifrån Shetlands-serien så finns det många likheter, både i miljöer och karaktärer.

Tempot är långsamt, och det myllrar av karaktärer. Jag var lite ofokuserad i början av läsningen och det funkar inte alls, man behöver hänga med i svängarna för att kunna hålla isär de olika personerna. Som vanligt är det en utsökt konstruerad deckargåta, och det tar ända till slutet innan man kan lista ut vem som är mördaren och varför.

Fakta:
Originaltitel: The heron’s cry
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 400
Utgivningsår: 2022