36 frågor om kärlek – Callum Bloodworth

Dylan Lantz vill helst inte prata om att han snart fyller 30. Inte heller att han är singel, avskyr sitt jobb eller är usel på förhållanden. Efter att i ett svagt ögonblick slutit en pakt att hitta kärleken innan sin födelsedag accepterar han sin mammas förslag att gå på blinddejt. Då träffar han Nora.

Laddad med 36 frågor, som sägs vetenskapligt garantera bättre dejtinglycka, försöker han vinna hennes hjärta. Det finns bara två problem. Han har inte berättat om sin bror Max. Han har inte heller berättat för henne om Emma. Bästa kompisen som han delar lägenhet med och som hittills varit den viktigaste kvinnan i hans liv.

Kommentar:
36 frågor om kärlek må låta som en självhjälpsbok, men det är en charmig romantisk och känslobubblande feelgood som känns både modern och klassisk på samma gång. Förr i tiden hade man sagt ladlit om denna, just för att den är skriven av en man och har en man i huvudrollen, men som i allt annat andas chicklit. Och visst går tankarna till tidiga David Nicholls eller Mike Gayle – men oroa er inte, det här är ingen hjärtekrossande En dag, det här är så mycket bättre.

Det handlar alltså om Dylan som närmar sig 30, är singel, jobbar i snabbköp vilket han hatar, och står liksom och stampar på samma fläck i livet. En klassisk antihjälte med andra ord. Vi får också möta hans mamma (en av mina favoritkaraktärer!) som strösslar med emojis (tvivelaktiga sådana) och föser ihop Dylan på en blinddejt. Och trots olikheterna, och att Dylan känner sig underlägsen den karriärinriktade och undersköna Nora, så klickar de .

Dylan gör allt för att vinna hennes hjärta, och av sin rumskompis och bästa vän Emma får han en tidningsartikel med 36 frågor om kärlek, som ska hjälpa honom på vägen till ett lyckat förhållande med Nora. Och hur går det då? Ja läs boken så får ni veta!

Det här är roligt, charmigt och mysigt, med härliga karaktärer som man tar till sitt hjärta. Men här finns också en hel del svärta, så det blir en berg-och-dalbana av känslor. Genomgående, och det som stannar kvar, är värmen som genomsyrar hela berättelsen och det känns verkligen som att Callum Bloodworth skriver från hjärtat och älskar sina karaktärer lika mycket som vi läsare gör.

Snart kommer julromanen: Julakuten för ensamma hjärtan. Behöver jag säga att jag är tokpepp?

Fakta:
Förlag: Bazar förlag
Antal sidor: 351
Utgivningsår: 2022