Sönderlandet – Johan Ripås

Från Sönderlandets öar fem, kommer ingen levande hem.

Det har gått ett år sedan Nora Wagners närmaste kollega sköts till döds. Både hon själv och hennes kollegor anser att hon borde ha kunnat stoppa mordet, och mardrömmarna förföljer henne. Hennes närmaste chef skickar iväg henne på en nyinrättad tjänst i skärgården för att ge henne tid att läka.

Men ute bland öarna vilar sedan länge dolda hemligheter och när en ung kvinna faller ihop medvetslös på polisstationens golv dras Nora in i ett händelseförlopp långt större än hon kunnat ana. Till slut vet hon inte vem som är vän och vem som är fiende.

Tre år tidigare reser en kolonn av svenska läkare och FN-soldater genom Kongo för att rädda liv. När de blir kidnappade av gerillan och placerade i fångläger finns det bara ett sätt att överleva: att hålla ihop gruppen, vad som än händer.

Kommentar:
Sönderlandet är den första boken om polisen Nora Wagner, och vilken inledning på en serie! Jag vänder blad som en besatt och kan inte sluta läsa.

Man får vara lite beredd på att det är aningen för mycket. Lite för mycket av allt skulle jag säga – det är gammelnazister, ordenssällskap, mystiska öar, ett människomonster, en superhjältepolis och en handling som rör sig från Kongo till Stockholms skärgård. Allt är inte helt trovärdigt (död av noshörning hallå?) men jag bryr mig inte för det här är en så fenomenalt underhållande spänningsroman.  Det är som när man går bananas på ett buffébord och lastar på sig allt möjligt gott, och upptäcker att den oväntade kombon sill och äppelmos gifter sig fint på den överlastade tallriken.

Det är grymmare än grymmast på sina håll, och speciellt de partier som utspelar sig i Kongo skär ända in i själen. ”Alla känner till någon som var under tio år när hon våldtogs första gången” är bara det en helt horribel mening. Smaka på den.

Sönderlandet är verkligen extra allt, men den ger också mersmak. Längtar till nästa del!

Fakta:
Förlag: Polaris
Antal sidor.  336
Utgivningsår: 2021