Tyrannens tid: Om Sverige under Karl XII – Magnus Västerbro

Att vara soldathustru i fredstid var svårt nog. När sedan kriget kom stod Elin Jonsdotter inte ut längre. I förtvivlan hängde hon sig ute i lagården.

Den enväldige Karl XII tvingade svenskarna att fortsätta kriga i åratal, trots att de krävde fred. Steg för steg ökade desperationen tills upproret tycktes nära.

Kommentar:
Tyrannens tid handlar om Sverige år 1700-1721, under Karl XII:s tyranniska styre och tiden då stormakten gick under. Jag har tillbringat den senaste månaden med att lyssna mig genom boken. Att det tagit så lång tid beror inte på att den är tråkig, utan för att Tomas Bolme har så mysig röst att somna till. De 20 timmarna ljudbok tog därför sin tid att ta sig igenom.

Men Tomas Bolme är långt ifrån den enda behållningen här. Magnus Västerbro är en erkänt skicklig berättare som kan förklara stora händelser på ett underhållande och lättbegripligt sätt. Fokus ligger på den vanliga människan och vardagslivet. Tyrannens tid nominerades till Augustpriset som årets fackbok 2021. Hans förra bok Svälten vann den klassen 2018, så visst har han kvitto på sin skicklighet.

Tyrannens tid är intressant, spännande och lärorik. Det är populärhistoria när det är som allra bäst. Jag håller dock Svälten för snäppet starkare. Nu ska jag leta upp Pestens år, som jag ännu inte läst, och förkovra mig även i den tidsperioden.

Fakta:
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 510
Utgivningsår: 2021