Skarp – Helena Dahlgren

De senaste åren har varit stökiga för litteraturvetaren Emma Wijkman, men när hon får ett vistelsestipendium i Norrbotten ser hon sin chans att börja om på nytt. Hon ska få bo på gården där hennes favoritförfattare Beata Skarp levde och verkade. Där ska hon äntligen skriva klart sin avhandling om Skarp, som dog under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet.

Väl på plats dras Emma in i Beata Skarps värld ännu mer än hon hade räknat med. Ju mer hon tar reda på om Skarps sista tid i livet, desto mer luckras gränsen mellan henne och författaren upp. Till slut återstår endast sanningen om Beata Skarps död – och sanningen om Emma själv.

Kommentar:
Emma Wijkmans liv är kaosigt. Efter en skilsmässa och en doktorandtjänst som kört i diket lever hon destruktivt. Hon har ont om pengar, festar alldeles för mycket, men försöker ändå styra upp sitt liv så att inte dottern Saga ska bli lidande de dagar hon har henne. När hon får ett vistelsestipendium på författaren Beata Skarps gård ser hon en chans till nystart. Beata Skarp, som avled under mystiska omständigheter i slutet av 90-talet, är Emmas favoritförfattare och huvudperson i hennes avhandling. Äntligen får hon en chans att färdigställa den.

Skarp är en stämningsfylld och suggestiv spänningsroman som man slukar. Jag tycker om atmosfären och känslan i berättelsen, liksom de många litterära referenserna och blinkningarna. Emma som karaktär känns också äkta och trovärdig.

Jag tycker att de första delarna i berättelsen är de starkaste, men det håller tyvärr inte stilen hela vägen ut. Slutet blir väldigt abrupt, vilket är synd. Här hade jag önskat samma omsorg och känsla som tidigare i romanen.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2022