Den osänkbara Greta James – Jennifer E. Smith

Greta James är en av USA:s mest omtyckta stjärnskott på musikscenen – men när hennes mamma plötsligt dör tappar hon skaparlusten. Dessutom faller hon ihop på scenen en kväll, och när hennes hälsa blir ett viralt samtalsämne svävar karriären i fara.

Vändningen kommer när Gretas far Conrad bjuder med henne på en Alaskakryssning. Det som egentligen skulle ha varit ett tillfälle att fira föräldrarnas fyrtioåriga bröllopsdag blir i stället nu en möjlighet för far och dotter att komma närmare varandra i den gemensamma sorgen. Synd bara att de är så otroligt olika.

På kryssningen befinner sig även den stilige historikern Ben Wilder, som också genomgår en livskris. Mitt ute på havet börjar Greta och Ben öppna upp sig för varandra, men kan de vara helt ärliga? Och kommer Greta någonsin hitta tillbaka till sin röst?

Kommentar:
Den osänkbara Greta James är en varm feelgood som handlar om indiestjärnan Greta och hennes pappa som försöker hantera den knepiga familjedynamiken efter att mamman hastigt gått bort. Mamman var kittet som höll familjen samman, hon var länken mellan Greta och pappan som inte kommit så bra överens sedan Gretas karriär tog fart. Greta försöker också hantera ett scenframträdande som gick fel – som jag inte alls upplever som en stor grej – men Greta tycker hon gjort bort sig.

Det som skulle ha varit föräldrarnas kryssning för att fira sin 40-åriga bröllopsdag, blir nu istället en resa för Greta och pappa Conrad tillsammans med föräldrarnas goda vänner. Kryssningen går till Alaska, och det är ljuvliga miljöer vi bjuds på i form av storslagen natur, pittoreska samhällen, och magnifika glaciärer. Det är verkligen ett stort plus att handlingen förlagts till en Alaska-kryssning.

På båten finns också författaren Ben, som även han har tråkiga erfarenheter i bagaget, och han försöker hitta sig själv och komma på fötter efter en skilsmässa. Greta och Ben finner varandra – vilket kanske inte är så konstigt då majoriteten av passagerarna passerat pensionsåldern – men det är fina och trovärdiga känslor som växer fram.

Det handlar om sorg och förlust, att läka och att gå vidare, och visst blir man varm om hjärtat när man läser. Men det är långt ifrån en smetig och gullig historia. Det är istället en ganska bra blandning av sött och salt, surt och bittert, och med både skratt och tårar. Ja, ganska likt livet självt.

Fakta:
Originaltitel: The Unsinkable Greta James
Förlag: Printz Publishing
Antal sidor: 331
Utgivningsår: 2022