Fredagsklubben – Sofia Lundberg, Alyson Richman, M.J Rose

Stockholm, sent 1800-tal. Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de ”höga mästare” från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.

Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten?

Kommentar:
Fredagsklubben är en roman, men den blandar historiska fakta med fiktion och skapar liv i Hilma af Klint och hennes konstnärsvänner. Jag önskar nog att jag innan läsningen hade vetat lite mer om Hilma, finns exempelvis några brev kvar eller blev allt förstört?

Som roman tycker jag den är sådär. Jag gillar att den väcker ett intresse hos mig att vilja veta mer om Hilma och hennes liv, men hela den här moderna delen är jag inte lika förtjust i. Ebens privatliv och tjejen i badhuset nej kom igen. Så dåligt.

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2022