Sjöjungfrun – Anki Edvinsson

En hemlös kvinna hittas brutalt mördad i Umeälven. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg kopplas på fallet och en intensiv jakt på mördaren inleds. Allt förändras i ett slag när en ung man ställer sig på Rådhustorget med en bombväst. Hänger händelserna samman på något vis? Per och Charlotte inser att de måste agera snabbt för att få stopp på det accelererande våldet som drabbat staden.

Samtidigt tampas Per med sjukdom i familjen och Charlotte ser sin nyfunna trygghet rämna när en gammal bekantskap dyker upp på polisstationen. Det är bäddat för konflikter, men trots sina olikheter och privata problem är de båda poliserna ett oslagbart team.

Kommentar:
Sjöjungfrun är den tredje delen i serien om poliserna Charlotte von Klint och Per Berg på Umeåpolisen. Första delen, Lust att döda, var riktigt bra, men andra delen Snöängeln var jag inte alls lika förtjust i. Jag tycker inte att den höll måttet rent språkligt. Men med Sjöjungfrun blir det ett lyft uppåt, det här är en dramatisk och spännande historia som det svänger ordentligt om.

Handlingen rör sig över mord på hemlösa, en självmordsbombare på ett torg, ett gäng bråkiga invandrarungdomar, Hur hänger de olika delarna ihop? Det blir en klurig resa där inget riktigt är som man tror. Jag tycker också om att följa huvudpersonerna på det privata planet med uppslukande tonårskärlek, struliga äktenskap, och sjukdom i familjen.

Det här är riktigt bra, och jag längtar till nästa del! Då hoppas jag dock att vi slipper nytillskottet Alex som ger mig eksem. Blä vilken typ! Hoppas vi blir av med honom.

Fakta:
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 443
Utgivningsår: 2022