Lust att döda – Anki Edvinsson

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här?
 
Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera.
 
Kommentar:

Jaha, orkar vi med en ny deckarförfattare och en ny deckarserie och ett till polispar att lära känna? Absolut att vi gör. I alla fall när det görs så glimrande bra som i Anki Edvinssons debutroman Lust att döda. Jag har lyssnat på ljudboken och trots att böcker tenderar att bli lite sämre vid lyssning motför vid läsning, och trots att jag tyckte uppläsaren var rätt trist, så upplever jag ändå att det här är grymt bra. Så hur bra hade jag inte tyckt det var om jag valt att läsa boken istället?

Här finns intressanta karaktärer, bra dialoger, jag tycker speciellt mycket om gestaltningen av ungdomarna som träffar så rätt i tonen. Här finns aktualitet och realism med ingredienser som möjlig terrorattack och hedersförtryck. Det är också en annorlunda miljö eftersom vi rör oss i Umeåtrakten. Det är högt tempo och snabba vändningar, det gäller att vara på helspänn hela tiden för att inte missa något. Det är inte heller en helt självklar resa från start till mål, jag blir överraskad flera gånger. Och slutet får mig faktiskt att tappa andan.
 
På sina håll är det lite väl mycket detaljer och beskrivningar i språket, och kanske lite väl många sammanträffanden och snabba slutledningar – men så är det ofta hos våra stora, etablerade deckarnamn också. Jag köper alltihopa. Lust att döda är en grymt bra debut av Anki Edvinsson, och jag ser fram emot att läsa kommande delar i serien.
 
Fakta:
Förlag: North Chapter
Antal sidor: 388
Utgivningsår: 2018
 
Finns på Bokus och Adlibris.