Tro mig när jag ljuger – Ellen G. Simensen

Lars Lukassen är polis i Hønefoss, frånskild med delad vårdnad om den åttaåriga dottern Annie. När polischefen behöver ta tjänstledigt får Lars kliva in i rollen som tillfällig chef. Detta gör det ännu svårare för honom att vara ensamstående pappa och ha tid för Annie.

När en man hittas död på en stig vid Storälven tycks det först handla om en naturlig död, men det finns frågetecken. Vid obduktionen visar det sig att mannen har stora mängder metanol i blodet. Har han blivit förgiftad? I samma veva får polisen in en anmälan om en man som kallas Sagoberättaren, som skrämt barn utanför skolan med otäcka berättelser.

Lars är mitt inne i utredningen. Samtidigt träffar han läraren Johanna Brekke, som kommit till Hønefoss för ett tillfälligt vikariat på skolan. Men det är något som skaver – Johanna tycks vara på flykt från någonting. Lars Lukassen tvingas fråga sig vem som är vän och vem som är fiende i en allt farligare jakt på sanningen.

Kommentar:
Det här är en spännande och klurig deckare, med bra karaktärer. Man kan lita på att norsk krim levererar!

Lars försöker få ihop livet som ensamstående pappa med ett krävande polisjobb. Konflikten mellan honom och ex-frun är trovärdiga, liksom hur det påverkar Annie. Annie slits mellan sina föräldrar och vågar inte riktigt berätta hur hon mår eller vad hon vill,

Johanna är också en intressant karaktär. Man vet inte riktigt var man har henne eller vad som har hänt i hennes förflutna. Det finns något olustigt i maggropen hela tiden även om man vill lita på henne. Den spirande relationen mellan henne och Lars är också trovärdig, och hur feltajmad den är och hur han känner inför hur han ”ställt till det”.

Simensen är genomgående skicklig på att teckna karaktärer. Jag tror hon knappt beskriver hur någon ser ut, och ändå blir bilderna i huvudet tydliga.

Jag hade svårt att få grepp om inledningen, och den svävande berättarrösten som dyker upp mellan kapitlen, men allt får sin förklaring till slut. De till synes spretiga händelserna knyts skickligt ihop och förs samman mot slutet. Inget är riktigt klart förrän sista kapitlet. Jag tyckte riktigt mycket om den här!

Fakta:
Originaltitel: Tro meg når jeg lyver
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2021
Antal sidor: 368