Ormens år – Ulrika Ewerman

Året är 1956 och Judith har under sin kringflyttande uppväxt aldrig vågat lita på att något kan bestå. När hon träffar syskonen Valter och Vera hoppas hon för första gången att hennes familj ska slå ner sina rötter. Hon får sin önskan uppfylld och trion är oskiljaktiga genom barndomen. Tack vare Valter inser Judith att det kanske inte är så farligt att vara beroende av någon.

Men allt förändras under ormens år 1965 då Valter och Vera bryter all kontakt med henne utan förvarning eller förklaring. Judith flyr från byn och lovar sig själv att aldrig igen bli ett offer för sina känslor. Ödet vill dock annorlunda och tolv år senare måste hon konfrontera både sin uppväxt och sina kvarvarande känslor för Valter.

Kommentar:
Ulrika Ewermans debut Monica Magnus 1966 golvade mig helt. Det var en verklighetsbaserad roman, byggd på historien om Ulrikas syster Monica, men det var också en roman med ett vackert språk och en känsla som levde kvar hos mig länge.

Ormens år är även den välskriven. Jag känner igen språket och den speciella tonen. Mycket ligger mellan raderna och det som inte sägs. Miljö och detaljer spelar en stor roll, och får mig att förflyttas in i Judiths värld. Jag tycker om att följa henne både som barn och vuxen, och att se världen som hon ser den.

Ormens år är långsam läsning där det mesta av dramatiken ligger under ytan. Men den finns där, hela tiden.

Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 294
Utgivningsår: 2022