Monica Magnus 1966 – Ulrika Ewerman

Året är 1965. Det är lördag och i våningen ovanför Arvidssons rör i Uppsala är det fest. I köket står Monica och önskar att alla kunde gå hem. Hon är fjorton år gammal och redan trött på allt – sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne växa upp. När den åtta år äldre Magnus plötsligt står i dörröppningen och ber henne följa med honom får allt en ny början.

Hemma på Lindsbergsgatan sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon är rädd att Monica ska göra samma misstag som hon själv. Det enda hon vill är att se sin dotter bli självständig och oberoende. Bo i en villa i Kåbo och välja en man som avgudar henne. Kanske till och med bli lycklig.

Kommentar:
Monica Magnus 1966 är Ulrika Ewermans berättelse om sin syster Monica. En syster hon aldrig träffat, men genom efterforskningar försöker lära känna. Vad var det egentligen som hände sommaren 1966? Resultatet blev den här romanen, i stora drag verklighetsbaserad och luckorna har fyllts i på ett trovärdigt sätt. Allt med den här romanen känns äkta. Dialogerna, människorna, miljöerna.

Det handlar om uppslukande tonårskärlek, en skavig mor-dotter-relation, psykisk ohälsa, familjehemligheter och tystnad. Det är lätt att förstå Anna-Britt och den frustration hon känner inför sin tonårsdotter, hur det oundvikligen kraschar mellan dem hela tiden, och pappa Emil som är den ständigt medlande pappan. Men det är också lätt att förstå Monica, hur den stora kärleken helt uppslukar henne, och hur fjortonåringen kanske inte vet hur hon ska hantera allt som händer. Och jag tänker på Magnus, och Magnus pappa, de stannar också kvar hos mig. Liksom författaren själv, som växt upp i skuggan av Monica, en syster man aldrig pratade om. Hur det måste ha präglat henne.

Monica Magnus 1966 går rakt in i hjärtat på mig. Det är en väldigt fin, oerhört sorglig, och mycket kärleksfull berättelse som lämnar mig andlös.

För övrigt – Vilken härlig höstutgivning Bookmark förlag levererar: Pascal Engmans Änkorna, Frida Boisens Berätta aldrig det här, Ulrika Ewermans Monica Magnus 1966, plus att jag är mycket förväntansfull inför Klas Ekmans De kapabla som släpps i slutet av månaden.

Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 288
Utgivningsår: 2020