Ett oväntat val – Marian Keyes

25 år har gått sedan vi träffade Rachel Walsh senast. Då var hennes liv en enda röra. Men ett livsavgörande beslut får hennes liv att ta en helt ny riktning och nu har hon ett tryggt arbete som behandlingsterapeut, radhus, trädgård och en ny kärlek. Plus en bullrig familj som inte drar sig för att lägga sig i minsta beslut.

När Rachel får ett oväntat samtal som leder till att hon plötsligt står öga mot öga med sitt livs kärlek skakas hennes trygga tillvaro om rejält. Hon, som trodde att allt gick enligt plan och skulle fortsätta att göra det för alltid, inser att det inte spelar någon roll hur gammal man är, livet kan alltid förändras och ta nya, oväntade vändningar.

Kommentar:
25 år sedan vi träffade Rachel Walsh senast, i En oväntad semester. Rachel är en av systrarna Walsh som Marian Keyes skrivit ett flertal romaner om från 90-talet och framåt.

Marian Keyes är the grand lady när det kommer till chicklit, hon var en av dem som etablerade genren och gjorde den så populär. Men på senare år, med några få undantag, har hennes böcker känts mest som självterapi. Hon har själv brottats med missbruk och depression så det är kanske inte så konstigt att det spiller över i hennes romaner. Det känns lite väl mycket självupplevt och hennes huvudpersoner känns mer och mer som henne själv i allt från klädstil till egenheter. (Säger jag utan att ens känna henne.)

Men i alla fall, Ett oväntat val är rätt så underhållande läsning. Jag tycker att de många kapitlen som utspelar sig på Rachels arbete och terapigruppen är långtråkiga så de skummar jag mest igenom. Men att återse Rachel – och framförallt mamma Walsh – är den stora behållningen. Jag hade gärna sett henne ta ännu större plats. Om Marian Keyes på något sätt är en föregångare vad gäller chicklit eller om man vill kalla det ”modern underhållningslitteratur riktad till kvinnor”, så är mamma Walsh förebilden vad gäller alla mammor i samma genre.

Fakta:
Originaltitel: Again, Rachel
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 565