Till minne av en mördare – Pascal Engman och Johannes Selåker

Sommaren 1994. I skuggan av Mattias Flinks massmord i Falun sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats med samma tillvägagångssätt. Det faller på den nyss hemkomne FN-soldaten och polisen Tomas Wolf att hitta mördaren.

Till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans MC-gäng. Huvudmisstänkt blir filmstjärnan och suputen Micael Bratt, men både Vera och Tomas misstänker att den skyldiga finns närmare inpå utredningen.

Kommentar:
Till minne av en mördare utspelar sig den där heta sommaren 1994. Sverige spelar fotbolls-VM i USA och Mattias Flink begår sitt vansinnesdåd. I skuggan av det sker ytterligare ett mord i Falun, som snart kan kopplas ihop med liknande överfall på andra platser i landet, alla i anslutning till flyktingförläggningar.

Polisen Tomas Wolf och journalisten Vera Berg slår sig ihop och hjälps åt för att hitta mördaren. Ett till synes omaka par, men som visar sig vara en mycket lyckad kombination. Tomas har nyligen återvänt från ett FN-uppdrag i Bosnien och plågas av sina upplevelser. Vera har flytt från sin kriminelle ex-pojkvän och olovandes tagit hans son med sig. Jag gillar både Tomas och Vera som hela tiden rör sig i ett moraliskt gränsland av tvivelaktiga beslut. De är intressanta karaktärer och det finns mycket mer att utforska här.

Jag tycker riktigt mycket om 90-talskänslan. Inte bara för skildringen av den där legendariska sommaren vi alla minns, utan för hela stämningen som sipprar fram mellan boksidorna. Den ligger i detaljer som allt det här rökandet (inomhus och hela tiden) eller telefonkioskerna, men också de högerextrema strömningarna och skinnskallarna som på något sätt var en ”normal” del av 90-talet, hur konstigt det än kan låta idag.

Själva mördarjakten är även den spännande och klurig och oviss in i det sista. Det är mer av en långsam spänning än fartfylld action, men här finns inga sega partier. Det här är en bok att sträckläsa.

Till minne av en mördare är en välskriven spänningsroman som håller riktigt hög klass. Jag ser fram emot att läsa kommande delar!

Fakta:
Förlag: Forum
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2022