När ingen ser – Leif Appelgren

”Jag heter Sophia Jonasson. Jag har dödat min pojkvän.”

Efter att en kvinna ringt 112 beger sig polispatruller till en lägenhet på Östermalm i Stockholm. På golvet i badrummet anträffar de en död man, han har huggskador i bröstet. Kvinnan, Sophia Jonasson, blir misstänkt för dråp och grips, men hon är själv svårt misshandlad och förs till sjukhus för vård. Sophia säger att hon agerat i nödvärn, att pojkvännen Patrik annars skulle ha slagit ihjäl henne.

Kammaråklagare Mats Ljunggren får ansvaret för att leda utredningen och med hjälp av erfarna poliser och tekniker på våldsroteln försöker han ta reda på vad som faktiskt hände den ödesdigra kvällen.

Kommentar:
När ingen ser är andra delen i serien om åklagare Mats Ljunggren, första delen heter Ingen ond man. Och det här är inga klassiska kriminalromaner där poliser löser brott, utan vi får följa en brottsutredning utifrån åklagarens perspektiv.

Den här gången handlar det om mäns våld mot kvinnor. Sophia har huggit ihjäl sin pojkvän Patrik med en sax, i nödvärn. Men går hennes historia ihop? Var ligger sanningen? Vi får följa dels åklagare Mats som försöker samla bevis, samtidigt som vi får följa Sophias berättelse från dagen hon första gången träffade Patrik, och hur han steg för steg bröt ner henne, isolerade henne, och misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.

Det här är en riktigt bra och trovärdig skildring av ett av våra stora samhällsproblem, män som slår. Och hur det kan vara att leva i en relation med en sådan man. Sofias berättelse går in under huden. Det är också en trovärdig skildring av hur rättssystemet fungerar och alla procedurerna kring en utredning med häktning, förhör och så vidare, och Mats Ljunggren känns klockren i rollen som åklagare.

Jag gillar det här! Och fram för mer rättegångskrim!

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2023