I södra Norrland väntas regn – Cecilia Klang

Femtiotreåriga Susanne Åkesson har ägnat hela sitt liv åt att ta hand om hemmet, sambon Lars, barnen och sin ensamstående mamma. Men när sönerna sedan länge är utflugna, mamman plötsligt dör och Lars förtidspensioneras från chefsjobbet på fabriken är det ingen som behöver henne längre. Susanne funderar över vad hon ska göra med sitt liv, utan egna pengar och ett riktigt jobb och med Forshammarbornas dömande blickar i ryggen.

I sin mammas nedgångna sommarstuga hoppas hon på att få vara ifred och hitta sig själv, men det enda hon hittar är minnen från sin egen barndom och från mammans till synes innehållslösa liv. Och när termometern stadigt visar trettio grader, väderleksrapporten är den enda underhållningen och den lokala butiksinnehavaren Lotta ständigt flåsar henne i nacken undrar Susanne om hon fattat fel beslut.

Kommentar:
I södra Norrland väntas regn är den fristående uppföljaren till Kan innehålla spår av Tommy Roos, en av fjolårets absoluta höjdpunkter för mig.

Vi befinner oss i samma lilla bruksort, Forshammar, men huvudpersonerna är nya. De gamla vännerna från förra boken finns med i periferin men nu är det Susanne, frun till fabrikens affärsområdeschef Lars, som har huvudrollen. Och det är just fru hon har varit – hon har tagit hand om hemmet, Lars, barnen, och sin gamla mamma. Men när pojkarna flyttat hemifrån och knappt ens hälsar på längre, mamman plötsligt dör, och Lars får förtidspension – vad ska Susanne göra nu med sitt liv? Vem är hon och vad vill hon?

Man skulle kunna kalla det här för en feel-real-good, det vill säga lättsam och underhållande, med ganska många stråk av svärta, och framförallt med en vardagsgrå och realistisk känsla. Det är gråa moln, det väntas regn, men efter regn kommer det väl alltid solsken?

Även om man inte varit i Susannes skor så är det lätt att relatera till henne och hennes känslor. Och är man uppvuxen i en småstad så känner man definitivt igen sig.

I södra Norrland väntas regn är varm, vemodig och mysig – men också underhållande och rolig!

Fakta:
Förlag: Bokförlaget Polaris
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 23