Kusinen – Klas Ekman

Fyrtioåriga Fanny har just separerat från sin sambo och känner sig förvisso fri men är utan bostad och i behov av en omstart. På en släktträff återupptar hon kontakten med den trevliga och framgångsrika kusinen Ulrika och hennes förmögne make. När paret erbjuder Fanny att tillbringa sommaren hos dem, förvånar Fanny sig själv med att tacka ja.

Sommaren på Onsalahalvön ser ut att bli härlig och social. Men när den nya vänskapens smekmånadsfas övergår till vardag kommer slitningarna smygande. En olycksalig utekväll slutar med en desperat handling och Fanny finner sig snart insnärjd i en triangel där hon ifrågasätter vem Ulrika egentligen är, och kanske ännu värre – vem hon själv håller på att bli?

Kommentar:
Klas Ekmans förra roman De kapabla fick pris som Årets deckardebut, och en andraplats i Årets bok 2021. Och det var en sjukt skruvad och spännande relationsthriller, som jag älskade att läsa. Så mina förhoppningar och förväntningar låg förstås på topp inför Kusinen.

Även den här gången är det en mörk relationsthriller om relativt vanliga människor som hamnar i ovanliga situationer. Jag säger relativt, för både Fanny och Ulrika känns som att de är lite urspår redan från början. Ulrika driver på, och Fanny är inte sen att ta efter. Snart rullar allt snabbare och snabbare och det går inte att bromsa eller stoppa det som händer.

Kusinen når inte riktigt upp till samma nivå som De kapabla, men det skulle också vara mycket begärt. Det är ändå riktigt spännande och underhållande läsning med ett driv som gör att man inte kan sluta läsa och bara undrar vad som kommer hända i nästa kapitel. Slutet tycker jag dock lämnar en del att önska, inte hur det slutade, men jag tycker att det kom lite väl hastigt pang på.

Fakta:
Förlag: Bookmark förlag
Antal sidor: 254
Utgivningsår: 2023