Ingen ond man – Leif Appelgren

Abdi, den unga ledaren för ett av västra Stockholms kriminella nätverk, hittas mördad intill en brygga vid Mälaren. Den sargade kroppen bär spår av tortyr och kommissarie Irina Kovic kopplas in tillsammans med sin grupp för att utreda fallet, under ledning av kammaråklagare Mats Ljunggren.

Utredarna ser kopplingar till en tidigare gruppvåldtäkt som ett vittne försökte stoppa genom att larma polisen. I centrum för den händelsen stod en ung kvinna från en finare del av Stockholm, hennes familj och pojkvän, en ambitiös läkarstudent.

Kommentar:
Ingen ond man börjar med att en ung man blir misshandlad till döds under en permission. Är det en gänguppgörelse eller kan det ligga något annat bakom? Den mördade mannen avtjänar nämligen ett fängelsestraff för inblandning i en brutal gruppvåldtäkt.

Det är inte en klassisk kriminalroman där vi får följa utredarnas jakt på en mördare. Som läsare ligger vi hela tiden steget före utredarna och får en bredare och mer heltäckande bild av allt som sker. Huvudfokus ligger snarare på att utforska människors mörka sidor. Vem är ond och vem är god? Kan vi lita på vårt rättssystem och vad händer när vi inte gör det och tar lagen i egna händer? Hur går det när vår moraliska kompass avviker och vi uppslukas av tankar på hämnd? Och hur bra smakar egentligen hämnden?

Leif Appelgren har tidigare arbetat som åklagare, och det märks tydligt när han ingående beskriver rättssystem och juridiska processer. Det är både plus och minus på det – det blir trovärdigt och informativt men det blir också omständligt och konstruerat i dialogerna ibland. Men det kan jag ta, för det är en riktigt intressant historia som växer fram.

Ingen ond man är spännande, omskakande – och sorglig.

Fakta:
Förlag: Lind & Co
Antal sidor: 366
Utgivningsår: 2021