Mina sju ex – Lucy Vine

När 29 åriga Esther och hennes bästa vänner är ute, för att sörja ytterligare en misslyckad dejt i Esthers kärlekslösa liv, hittar de ett gammalt magasin. Halvt seriöst bläddrar hon fram till sidan om kärlek och relationer. Enligt artikeln i tidningen kan man ha sju olika typer av relationer i sitt liv, och någonstans bland dem finns den rätta. Första kärleken, jobbmisstaget, KK-relationen, reboundet, den missade chansen, idioten och den seriösa. Vännerna skrattar men Esther inser att hon alldeles för tydligt kan placera alla sina ex i varsin kategori. Hon bestämmer sig för att ta sig an uppdraget, trots att det innebär att hon måste träffa sina sju ex igen.

Kommentar:
Nej vet ni, det här var inte alls bra. Jag har läst Lucy Vine tidigare (What Fresh Hell och Hot Mess) och gillat det jag läst – jag har tyckt det var fräscht och modernt, med humor, och med en rapp dialog. Men det här funkar inte alls.

En stor anledning är att dialogerna inte funkar på svenska. Det blir bara fel. Överlag är inte översättningen hundra heller, många formuleringar känns direktöversatta.

Sen kan jag inte heller med de osympatiska karaktärerna, främst huvudpersonen Esther som är så självupptagen att det inte ens blir kul.

Och handlingen då? Har vi inte kommit lite längre än att desperat jaga ”den rätte”? Det blir liksom inte modernt och samtida bara för att man slänger in Greta Thunberg i en mening, utan det krävs lite mer än så för att det ska bli smart, läsbar romcom som känns 2023.

Fakta:
Originaltitel: Seven exes
Förlag: Forum
Antal sidor: 300
Utgivningsår: 2023